Skip to main content

Groenhorst College Almere

Gevel Groenhorst College Almere Nieuwbouw BINX Smartility

Tijdens de nieuwbouw en de noodzakelijke aanpassingen aan het bestaande gebouw, bleef de school in gebruik. Er moest zo min mogelijk hinder worden ondervonden van het bouwproces en tijdens de tentamen/examen periode mocht er géén (geluids)overlast zijn. De ruimtes in de school bevatten als voornaamste functies: praktijklokalen, onderwijslokalen, vergaderzalen en spreekkamers, kantoorruimte, parkeerruimte & als nevenfuncties toiletten, techniek, etc.

In de nieuwbouw is vanaf augustus 2017 het MBO onderwijs aan het genieten. Afbeeldingen: Harald Mooij Architecten.

Groenhorst College Almere Nieuwbouw BINX Smartility
OpdrachtgeverAeres Groep
ContractvormUAV-GC
Oppervlakte BVO3.000 m²
Jaar van uitvoering2017
BijzonderhedenBouwen tegen bestaande VMBO

De locatie Groenhorst Almere biedt op dit moment huisvesting voor VMBO onderwijs. Ten behoeve van de MBO uitbreiding wordt een deel van de terreininrichting langs het toekomstige Cascadepad gesloopt en kwam er een nieuwbouw van circa 2.900 m2 BVO voor in de plaats. Het bestaand gebouw werd behouden en de nieuwbouw werd hierop aangesloten. De uitbreiding is herkenbaar als een nieuw, zelfstandig gebouwdeel, maar staat tegelijk zowel inhoudelijk als functioneel in directe, open verbinding met het VMBO-gedeelte. Onderdeel van de nieuwbouw is de nieuwe, gezamenlijke entree, op enige afstand vóór de huidige ingang. Een inpandig entreeplein met receptiebalie verzorgt het ontvangst en de verdeling van de verschillende leerlingenstromen.

Het plein vormt een buffer tussen het bestaande gebouw en de nieuwbouw, behoudt daglicht in de bestaande lokalen en biedt plaats aan het Open Leer Centrum (OLC). Een brede trap met geïntegreerde boom en zitgelegenheden verbindt de hal met de beide verdiepingen. Kernactiviteit van het MBO is het praktijkonderwijs, dat bij het Groenhorst bestaat uit de vakken dierverzorging (‘Animal’), bloemen en planten (‘Flower & Art, Styling & Design’), groen in parken en plantsoenen (‘Outdoor’) en onderzoek (‘Science’). De praktijklokalen voor deze vakken zijn op de begane grond gesitueerd, met aangrenzend vakspecifieke docentenruimten. De verdiepingen bestaan uit theorielokalen en algemene docentenwerkruimten. Een collegezaal met dubbele hoogte en een vaste, oplopende tribunevloer ligt naast een representatieve vergaderruimte op de eerste verdieping, vlakbij de entree en de lift.