Skip to main content

Nieuwbouw Almende College

De nieuwbouw van de VMBO locatie van het Almende college, een school met een vernieuwd onderwijsconcept, gelegen aan de Laan van Schuylenburch 8 te Silvolde, is door BINX Smartility gerealiseerd.

Het doel van het gebouw is om transparantie te creëren in en buiten het gebouw. Zodat ruimtes waar onderwijs gegeven worden, zichtbaar worden voor de buitenwereld. Dit is gerealiseerd door veel glas aan de buitenzijde van het gebouw en ruime leerruimtes in het gebouw. BINX Smartility heeft samen met Architekten Groep Gelderland (AGG) uit Zelhem en RoosRos Architecten het plan ontworpen en uitgewerkt.

OpdrachtgeverStichting Achterhoek VO
ContractvormUAV-GC
Oppervlakte BVO5.585 m²
Jaar van uitvoering2019-2020
BijzonderhedenDesign, Build & Maintain, onderhoud voor 15 jaar

Het resultaat is een gebouw dat volgens mede-architect Maarten Venhorst van AGG ‘sober maar niet saai’ is. “De school wordt als het ware opgetild uit de grond, maar vanwege het ingetogen ontwerp gaat het op in het landschap”, zegt hij. De trappen aan de buitenkant dienen als tribune voor het plein dat ook functioneert als openluchttheater, terwijl in de school op de begane grond een door leerlingen gerund restaurant zit.

De meeste energie is gestoken in de binnenkant van de school, die drie verdiepingen telt. Die zijn in het midden verbonden door een zogeheten ‘vide’, die alle etages als het ware samenvoegt. Zo ontstaat één grote, gemeenschappelijke onderwijsruimte.

De nieuwe school vervangt de gebouwen van het huidige Wesenthorst in Ulft en Bluemers in Silvolde. De ongeveer 600 tot 800 leerlingen kregen er vanaf het schooljaar 2020/2021 les.