Skip to main content

Nieuwbouw Saxion Apeldoorn

Nieuwbouw Saxion Apeldoorn

In opdracht van Saxion heeft BINX Smartility de nieuwbouw van de Saxion school in Apeldoorn gerealiseerd. De toekomstige onderwijsinstelling van Saxion Apeldoorn bestaat uit het restant van fabriekspand De Nettenfabriek en een eigentijdse nieuwbouw hier tegenaan. Het bestaande fabrieksgebouw heeft twee bouwlagen, is opgetrokken uit rode baksteen en heeft kenmerkende grote, wit omrande ramen. Het nieuwe gebouwdeel heeft vier bouwlagen gekregen, en is daarmee dubbel zo hoog als het oude deel. De nieuwbouw is hoofdzakelijk aan de noordzijde gelegen en heeft in contrast met het baksteen een uitgesproken ‘modern’ beeld.

Centrale hal Saxion Apeldoorn nieuwbouw BINX Smartility
OpdrachtgeverStichting Saxion
ContractvormUAV
Jaar van uitvoering2016

Projectarchitect Marko Matic van IAA Architecten fungeerde als architect voor dit project. Door het bijzondere ontwerp van nieuwbouw en bestaande bouw is er een vide gecreëerd van twee verdiepingen hoog, die onderdeel uitmaakt van de ontvangsthal. Deze biedt tevens ruimte voor ontmoeten, werken en eten. Parkeren kan men (gedeeltelijk) onder het gebouw. De ruimte er boven is een zaal waar congressen, lezingen en grotere bijeenkomsten kunnen worden georganiseerd.

Het gebouw (bestaand en nieuw) is gericht op een laag energieverbruik. De zonnepanelen op het gebouw leveren daar een belangrijke bijdrage aan. De nieuwbouw is vooral open en licht, maar het gebouw aan de spoorzijde is vrijwel volledig ‘gesloten’, om geluid en warmte buiten te houden.

Woensdag 6 juli 2016 heeft de oplevering van de nieuwbouw van het Saxion in Apeldoorn plaatsgevonden. Dit officiële moment werd bekrachtigd door een handtekening van Hans Wichers Schreur, directeur bureau Vastgoed van Saxion, Marc Wools projectleider bij IAA Architecten en Rob van Duren van BINX Smartility. Het oplevermoment werd gestart met een rondgang door de nieuwe school. De nieuwe school is aangesloten op de oude Nettenfabriek en kenmerkt zich door een open uitstraling met veel glas. Oud en nieuw komen hierdoor op een zeer eigentijdse manier tot hun recht. Bijzonder aan het geheel is dat  BINX Smartility deze complexe bouw in zeer korte tijdsaspect heeft gebouwd naar volle tevredenheid van de opdrachtgever.