Skip to main content

Nieuwbouw Udens College

In opdracht van Samenwerkingsstichting voor Voortgezet Onderwijs Uden heeft BINX Smartility de nieuwbouw van Udens College gerealiseerd. De Engineer & Build opgave bestaande uit ontwerp- en uitvoeringswerkzaamheden zijn vastgelegd middels een UAV-GC 2005 overeenkomst. BINX Smartility was verantwoordelijk voor alle bouwkundige-, elektrotechnische- en werktuigbouwkundige werkzaamheden.

OpdrachtgeverVoortgezet Onderwijs Uden Bedrijfsbureau
ContractvormUAV-GC
Oppervlakte BVO6.150 m²
Jaar van uitvoering2018
BijzonderhedenEngineer & Build

Het ontwerp is een eerste uitwerking van de ambities van het Udens College voor de nieuwbouw van haar locatie aan de Schepenhoek in Uden. Naast de ambitie op onderwijskundige inrichting en de ruimtelijk-functionele hoofdopzet van het nieuwe  onderwijsgebouw waren de energetische en exploitatie aspecten van de nieuwe huisvesting speerpunten voor de verdere engineering en uitwerking van dit ontwerp.

De nieuwbouw voor het Udens College werd, door het invoegen van een atrium, gekoppeld aan het bestaande studiehuis (bouwdelen A en B), samen 4.478 m2. De nieuwbouw bestaat uit een onderwijsgebouw (bouwdeel C, 3.050 m2 ), een atrium (bouwdeel D, 1.150 m2 ) en een sportvoorziening (bouwdeel E, 1.950 m2 ). Het gehele complex (nieuwbouw en studiehuis samen) huisvest ongeveer 1450 leerlingen.

Sporthal & interne verbouwing

Naast de vervangende nieuwbouw hebben wij een interne verbouwing uitgevoerd in het aangrenzende studiehuis. In het studiehuis zijn diverse afbouwwerkzaamheden uitgevoerd en daarmee extra leslokalen gecreëerd. De gevel van het studiehuis is compleet gerenoveerd waardoor het voldoet aan de brandwerendheidseisen.    

De nieuwe sporthal en kleedaccommodatie met een omvang van 2000m² ligt tussen het nieuwe onderwijsgebouw en het gerenoveerde studiehuis in. De sporthal fungeert als sportvoorziening voor het Udens College en sportverenigingen en heeft daarmee een maatschappelijke functie binnen de gemeente. De sportzaal is op te delen in drie zalen middels akoestische scheidingswanden, voldoet aan NOC*NSF eisen en ligt  2 meter onder het maaiveld gesitueerd en voldoet aan NOC*NSF eisen.

Innovatie, creativiteit en duurzaamheid

Innovatie, creativiteit en duurzaamheid zijn in dit project verweven. In de gevel zijn zonwering, windregulatie en daglichttoetreding geïntegreerd. Door slimme integraties van installaties in vloerconstructie is bovendien en lagere verdiepingshoogte gerealiseerd. Het onderwijsgebouw beschikt over lucht-water warmtepompen in combinatie met een kleine,  gasgestookte voorziening die snel bijschakelen mogelijk maakt. De gebouwinstallatie voldoet aan de verbruikseisen m.b.t. het maximum primair energieverbruik 60kWh/m² gebruiksoppervlak.  

In samenwerking met opdrachtgever en toetsende adviseur: architect (Bonnemayer Architecten), constructies (Wiggers constructies), Installatieadviseur (Vintis installatieadviseurs) en projectmanagement (Laride) was BINX Smartility verantwoordelijk voor de uitwerking van het Voorlopige Ontwerp naar een Definitief Ontwerp(DO) en Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO). BINX Smartility was verantwoordelijk voor de aansturing van haar eigen ontwerpteam en heeft het ontwerp volledig in een 3D BIM-model uitgewerkt.